Jump to content


ClamAV - Issues with enabling "scan uploads"

antivirus clamAV

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 sebx



  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Posted 19 October 2017 - 07:56 AM



I've been trying to use the Antivirus scanning utility. I installed ClamAV and can run a scan via cpanel. However, when I enable "Scan uploads" in X2CRM, when I try uploading a logo for example I get the error:

Error Code: 500
Error Message: Unable to perform anti virus scan; the "clamscan" utility is not available on this system.
Stack Trace: [click to toggle display]
X2Engine Version: 6.9
PHP Version: 5.6.31


Any ideas?

#2 asadali3210



  • Members
  • PipPip
  • 17 posts

Posted 05 November 2017 - 02:28 AM

Hi sebx, 


It looks like clamscan is not installed on your server. The Stack Trace that you have attached takes me to a login screen. If you can share the Stack Trace, I can look into the reason behind this.





X2CRM Engineer @ ROIGap LLC.

#3 amancalledhawk



  • Members
  • PipPip
  • 16 posts

Posted 08 January 2018 - 08:07 PM

I have a similar error.


Error Code: 500
Error Message: Unable to perform anti virus scan; the "clamscan" utility is not available on this system.
Stack Trace:

CException in /home/xxxx/public_html/protected/components/behaviors/ClamScanBehavior.php(69)
#0 /home/xxxx/public_html/framework/base/CComponent.php(261): ClamScanBehavior->clamScan()
#1 /home/xxxx/public_html/framework/db/ar/CActiveRecord.php(227): CComponent->__call('clamScan', Array)
#2 /home/xxxx/public_html/protected/modules/media/models/Media.php(215): CActiveRecord->__call('clamScan', Array)
#3 /home/xxxx/public_html/framework/db/ar/CActiveRecord.php(1074): Media->beforeSave()
#4 /home/xxxx/public_html/protected/models/X2Model.php(1601): CActiveRecord->insert(NULL)
#5 /home/xxxx/public_html/protected/models/X2Model.php(898): X2Model->insert(NULL)
#6 /home/xxxx/public_html/protected/controllers/AdminController.php(3524): X2Model->save()
#7 /home/xxxx/public_html/framework/web/actions/CInlineAction.php(49): AdminController->actionUploadLogo()
#8 /home/xxxx/public_html/framework/web/CController.php(308): CInlineAction->runWithParams(Array)
#9 /home/xxxx/public_html/framework/web/filters/CFilterChain.php(133): CController->runAction(Object(CInlineAction))
#10 /home/xxxx/public_html/protected/controllers/AdminController.php(730): CFilterChain->run()
#11 /home/xxxx/public_html/framework/web/filters/CInlineFilter.php(58): AdminController->filterClearCache(Object(CFilterChain))
#12 /home/xxxx/public_html/framework/web/filters/CFilterChain.php(130): CInlineFilter->filter(Object(CFilterChain))
#13 /home/xxxx/public_html/framework/web/CController.php(291): CFilterChain->run()
#14 /home/xxxx/public_html/framework/web/CController.php(265): CController->runActionWithFilters(Object(CInlineAction), Array)
#15 /home/xxxx/public_html/framework/web/CWebApplication.php(282): CController->run('uploadLogo')
#16 /home/xxxx/public_html/framework/web/CWebApplication.php(141): CWebApplication->runController('admin/uploadLog...')
#17 /home/xxxx/public_html/framework/base/CApplication.php(185): CWebApplication->processRequest()
#18 /home/xxxx/public_html/index.php(64): CApplication->run()
#19 {main}

X2Engine Version: 6.9.3
PHP Version: 7.0.26


Now I am running this on a cPanel/CentOS system, and have just verified that ClamAV is installed.

Also tagged with one or more of these keywords: antivirus, clamAV

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users